Super Bowl 2019

Super Bowl 2019 -ottelun joukkueet ovat Los Angeles Rams ja New England Patriots. Rams voitti konferenssifinaalissa New Orleansissa Saintsin 26-23. Patriots taas voitti Kansas Cityssä Chiefsin 37-31.

Super Bowl on järjestyksessään jo 53.

 

Koska Super Bowl 2019 pelataan?

Ottelun aloituspotku potkaistaan Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 4.2. klo 1.30.

Missä Super Bowl 2019 pelataan?

Stadionina on NFL -joukkue Atlanta Falconsin kotikenttä Mercedes-Benz Stadium.

Miten voin katsoa ottelua?

Suomen televisiossa ottelua voi katsoa Viaplayn kanavalla, sekä suoratoistopuolella Viaplayssa.

Kuluvan kauden NFL:n runkosarjan parhaat olivat 13 voitolla NFC -konferenssin Los Angeles Rams sekä New Orleans Saints. AFC:n Kansas City Chiefs ja Los Angeles Chargers voittivat 12 ottelua.

Pudotuspelien ensimmäisen kierroksen huilivuorot jaetaan parhaiden lohkovoittajien kesken, ja ne menivät Ramsin, Saintsin ja Chiefsin lisäksi New England Patriotsille

Play offsien ensimmäisellä kierroksella, wild card -otteluissa Indianapolis Colts voitti Houston Texansin, Los Angeles Chargers voitti Baltimore Ravensin, Dallas Cowboys kukisti Seattle Seahawksin sekä Philadelphia Eagles Chicago Bearsin.

Konferenssivälierissä sitten Kansas City löi Indianapolisin, New England LA Chargersin, New Orleans Philadelphian sekä LA Rams Dallasin.

Pari tonnia lipusta

Super Bowl on valtaisa ottelu. Atlantan katettavalle stadioille mahtuu jenkkifutisottelussa 71 000 katsojaa, ja jokainen paikka on loppuunmyyty. Liput ovat kalliinpuoleisia. Seatgeek.com -sivuston mukaan Super Bowl -liput maksavat keskimäärin 2500 – 3000 dollaria.

Super Bowlin hallitseva mestari on Philadelphia Eagles. Se voitti viime kaudella New England Patriotsin 41-33.

Pittsburgh Steelers on voittanut Super Bowlin kuusi kertaa, ja se on tässä tilastoykkönen. Viimeksi Pittsburgh voitti vuonna 2009.

Dallas Cowboysilla, New England Patriotsilla sekä San Francisco 49ersilla on viisi Super Bowl voittia. Dallas Cowboys voitti viimeksi vuonna 1996. Tämän vuosituhannen paras joukkue New England Patriots voitti viimeiksi vuonna 2017, ja San Francisco 49ersin viimeinen Super Bowl -voitto on vuodelta 1995.

Neljästi Super Bowlin ovat voittaneet Green Bay Packers ja New York Giants.

Kahdeksan joukkuetta on edennyt Super Bowliin, mutta eivät koskaan ole voittaneet. Minnesota Vikings ja Buffalo Bills ovat onnistuneet häviämään ottelun neljästi, mutta voittoa ne eivät ole saaneet. NFL:ssä pelaa vain neljä joukkuetta, jotka koskaan eivät ole päässeet finaaliin saakka, Cleveland Browns, Detroit Lions, Jacksonville Jaguars ja Houston Texans.

Valtaisa liikevaihto vetomarkkinoilla

Super Bowl on urheilutapahtuma, jossa vedonlyönnin liikevaihto nousee pilviin. Sports Illustrated -lehti on kirjoittanut, että vuonna 2017 amerikkalaiset betsasivat Super Bowliin Nevadan laillisten vedonvälittäjien firmoihin noin 138 miljoonalla dollarilla vetoja. American Gaming Association taas on arvioinut, että laillinen ja laiton vedonlyönti mukaanluettuna amerikkalaiset ovat betsanneet viime vuosien Super Bowl -otteluihin noin 4.7 miljardia dollaria per Super Bowl. Summa on suurin piirtein sama kuin Barbadoksen valtion koko bruttokansantuote.

Jenkkitaalojen lisäksi Super Bowl -otteluun betsataan huimat määrät eurooppalaisten, ja ennen kaikkea betsaushullujen aasialaisten rahoja.

Ja kun on kysyntää, niin sitten on tarjontaakin. Super Bowl -otteluun on tarjolla huimat määrät eri vetovaihtoehtoja. Bookkerit antavat kertoimia luonnollisesti kaikkiin tavanomaisiin betsausvaihtoehtoihin, kuten voittajaan, voittajaan tasoitusten kanssa ja ottelun pistemääriin, ja tietenkin nämä samat vaihtoehtot kummallekin puoliajalle ja jokaiselle neljännekselle erikseen.

Kuinka monta jaardia? Taklausta? Kiinniottoa?

Amerikkalaisen jalkapallon ottelussa on paljon tilastoja, ja kaikista näistäkin voi lyödä vetoa. Tarjolla on kertoimia esimerkiksi eri pelaajien edetyistä jaardeista, taklauksista, syötön kiinniotoista, epäonnistuneista heitoista, potkumaalien pituuksista ja monesta muusta.

Eikä siinä vielä kaikki. Vedonvälittäjät tarjoavat betsauskohteita kaikesta, mikä peliin millään tavalla liittyy.

BusinessInsider on listannut vuoden 2018 kummallisimmat vetovaihtoehdot. Rahaa saattoi lyödä vaikka sille, että minkä värinen on Patriots -valmentaja Bill Belichickin paita, kun hän seisoo kentän reunalla? Pink lauloi viime vuonna USA:n kansallislaulun, ja vetoa voi lyödä vaikka siitä, että menikö veisaaminen yli vai alle kahden minuutin? Sekin kävi vetokohteeksi, että mainitseeko selostaja Patriots-QB Tom Bradyn iän lähetyksen aikana yli vai alle 1.5 kertaa? Ja tietenkin betsin voi lyödä siitä, että twiittaako Donald Trump Super Bowlin aikana yli vai alle viisi kertaa?

Super Bowlin puoliaika-show on legendaarinen viihdepaketti. Puoliajalla kentän keskellä esiintyy aina joukko musamaailman suurimpia staroja. Kun pelaajat huilaavat kopeissaan, valmentajat raapivat päitään ja katsojat ottavan lisää olutta, niin kentän keskelle tuodulla lavalla ovat esiintyneet esimerkiksi niin Lady Gaga, Red Hot Chili Peppers, Beyonce, Madonna, Bruce Springsteen, The Who, Rolling Stones, U2 kuin Princekin.