MM U20: Suomi U20 - Sveitsi U20 5.1.2019

Suomi vastaan Ruotsi jääkiekko

Suomi hiljensi Vancouverin jäähallin ja meni U20 MM -jääkiekon välieriin. Vastaan tulee Sveitsi, joka omassa pudotuspelissään yllätti Ruotsin 2-0.

Suomi on parantanut peliään turnauksen edetessä, ja se toki on menestyksen kannalta tärkeää. Finaaleissa pelaavat useimmiten ne, joiden peli kehittyy turnauksen aikana. Kanadaa vastaan Suomi pelasi kisojen selvästi parhaan ottelunsa. Kummassakin Suomen maalissa oli onnea mukana, mutta niin se usein on hyvin tiukoissa play offs -matseissa.

Suomen valmentajistoon kuuluva Olli Salo kiitteli Kanada -ottelun jälkeen sitä, että joukkue oli heti pelin alussa hereillä.

”Puolivälierä oli turnauksen ensimmäinen ottelu, jossa olimme heti alussa läsnä. Tunne oli hyvä. Sitä kautta peli rupesi virtaamaan”, Salo sanoi.

Joukkue pelaa Meidän peliä

Suomen valmennus onnistui erinomaisesti Kanada -ottelussa. Latinki oli juuri sellainen kuin pitääkin, keskittynyt, mutta lataus ei mennyt yliyrittämiseksi. Tämä lupaa hyvää Sveitsi -otteluun.

Suomen U20 -maajoukkue on hyvin omaksunut Meidän peli -nimisen pelikirjan. Homman tarkoitus on pitää kiekko Suomen hallussa. Viisikot ovat tiiviitä, ja Suomi yrittää päästä siniviivan yli lyhytsyöttöpelillä. Meidän peli on jonkinlainen jääkiekon vastine Barcelonan jalkapallojoukkueen pelisysteemille.

Pelin ja vaihtojen rytmittäminen on Suomen pelisysteemissä oleellista. Pitkän vaihdon jälkeen väsyneenä ja alivoimaisena ei lähdetä hyökkäämään, mieluummin pakitetaan ja otetaan tuore, täysi viisikko kentälle.

Suomen suurin ongelma koko turnauksessa on ollut maaliteko. Alkusarjassa Kazakstania ja Slovakiaa vastaan se teki viisi kummankin verkkoon, mutta kovia maita vastaan on ollut vaikeampaa. Maalinteon ongelmat ruumiillistuvat tähtipelaajiin, Eeli Tolvasenkin maalisarake on vielä nollilla.

Kanadaa vastaan Suomi pelasi yl 59 minuuttia ennen kuin teki avausmaalinsa. Suomen päävalmentaja Ahokas sanoo, että joukkue tarvitsee huolellisuutta maalitekoon.

” Meillä oli kahta pelaajaa maalilla ja loimme sitä kautta paikkoja. Vastassa oli huippupuolustajia. Meidän pitää ymmärtää milloin murtautua ja milloin kontrolloida”, Ahokas sanoi.

Lätkäjoukkueen maalinteossa on aina se kuuluisa ketsuppipullo efekti odottamassa. Joskus kudit vain eivät mene maaliin, ja sitten yht’ äkkiä kaikki liksahtaa kohdilleen, ja tekemättä jääneet maalit tulevat yhdessä sumpussa.

Sveitsillä itseluottamus huipussaan

Sveitsin päävalmentaja Christian Wohlwend sanoi, että joukkue uskoo itseensä.

”Olemme tuoneet uuden identiteetin. Pelaamme isosti ja uskomme itseemme”, Wohlwend kertoi.

Sveitsin pelityyli on kovaa työtä ja tiivistä viisikkopelaamista. Sekin pyrkii pitämään kiekkoa ja hyökkäämään silloin, kun siihen on paras tilaisuus. Erityisen hyvää Sveitsin joukkueessa on luisteleminen.

Kiekon kanssa Sveitsi ei kuitenkaan ole niin taitava kuin Suomi. Se kuskaa kiekkoa laitaa pitkin, puolenvaihtoja ei hirveästi nähdä.

Vetomarkkina antaa Suomen jatkopaikasta kertoimeksi noin 1.25, ja kaipa Suomi juuri näin selvä suosikki on. Sveitsin jatkopaikan pelaaminen kertoimella 3.90 olisi fiksumpaa kuin Suomen jatkon betsaaminen, mutta eipä sekään oikein sinivalkoisen lasit silmillä houkuttele.

Mitä suurimmalla todennäköisyydella ottelusta tulee vähämaalinen, jo edellinen kierros kertoo tästä. Varsinaisella peliajalla kummankin puolivälierässä tehtiin vain kaksi maalia. Alle 5.5 maalia saa esimerkiksi Unibetilta kertoimeksi 2.00, ja sellaisen lukeman voi mielihyvin betsata.

 

Kaikki Vihjeet

Aseta vetosi