Tokion kesäolympialaiset 2020

Tokion edellisestä kerrasta on jo 55 vuotta aikaa (1964), mutta suomalaisten mieleen kisat muistuvat hyvin Pauli Nevalan voittaessa miesten keihään kultaa tuloksella 82,66 metriä. Näissä kisoissa Suomi saalisti myös kaksi muutakin kultamitalia ammunnasta (Pentti Linnosvuo ja Väinö Markkanen) sekä kaksi pronssimitalia (Pertti Purhonen Nyrkkeily ja Hannu Rantakari Telinevoimistelu). Näillä viidellä mitalilla Suomi oli mitalitilaston sijalla 12. Nyt tuskin Suomi yhtä korkealla sijoituksissa pääsee, mutta samaan mitalimäärään on kuitenkin mahdollisuus.

Tokyo 2020 Olympialaiset
Suomi kesäolympialaisissa

Suomi on yksi menestyneimpiä maita kesäolympialaisissa ja he ovatkin mitalitilastossa sijalla 15, joka on maan kokoon nähden erinomainen saavutus. Suomi osallistui ensimmäisen kerran Olympialaisiin Lontoossa vuonna 1908 osana Venäjän keisarikuntaa ja ensimmäisen olympiakultamitalin voitti Verner Weckman kreikkalais-roomalaisesta painista.

Yhteensä Suomi on saalistanut 464 mitalia kesäolympialaisista joista 143 on kultaista. Suomen paras menestys saavutettiin vuoden 1924 olympialaisissa Pariisissa jolloin he olivat 37 mitalillaan (14 kultaista) sijalla 2. Suomen paras menestys tapahtuikin ensimmäisten olympialaisten aikaan sillä Melbournen 1956 Olympialaisten jälkeen Suomi on päässyt yli 10 mitalin vain kerran, 1984 Los Angelesissa. Tämän jälkeen mitalimäärät ovat tippuneet ja Suomen edellinen kultamitali tuli Pekingissä 2008 kun Satu Mäkelä-Nummela voitti kultaa nasten trap ammunnasta.

Suomi ei ole koskaan jäänyt ilman mitalia kesäolympialaisissa, mutta viime kisoissa Rio de Janeirossa se oli lähellä kun mitalitili karttui vain yhdellä pronssilla kun Mira Potkonen saavutti mitalin Nyrkkeilystä.

 

Suomen mahdollisuudet Tokion Olympialaisissa

Suomella oli mukana edellisissä Rio de Janeiron kisoissa (2016) yhteensä 54 urheilijaa joka oli silloin pienin määrä jonka Suomi on näihin kisoihin lähettänyt. Toiveissa on että Tokioon lähetetään suurempi määrä ja ainakin näyttäisi siltä että näin tulee tapahtumaan.

Suomella on kasassa tällä hetkellä vasta 12 varmaa paikkaa Tokion Olympialaisiin, mutta lisää tulee varmasti.

Seitsemän urheilijaa on tähän mennessä rikkonut henkilökohtaisesti olympiarajan.

 • Matti Mattsson – 200m rintauinti
 • Veli-Matti Partanen – Yleisurheilu 50km kävely
 • Topi Raitanen – Yleisurheilu 3000m estejuoksu
 • Antti Ruuskanen – Yleisurheilu Keihäänheitto
 • Oliver Helander – Yleisurheilu Keihäänheitto
 • Annimari Korte – Yleisurheilu 100m Aitajuoksu
 • Reetta Hurske – Yleisurheilu 100m Aitajuoksu

Näidän lisäksi Suomi on hankkinut viisi maapaikkaa.

 • Miesten Skeet – Ampumaurheilu, Lauri Pesonen
 • Naisten Trap – Ampumaurheilu, Satu Mäkelä-Nummela
 • Laser Radial – Purjehdus, Monika Mikkola
 • Laser Standard – Purjehdus, Kaarle Tapper
 • RS:X Naiset – Purjehdus, Tuuli Petäjä-Sirén

Olympialaisten vedonlyönti

 

Kesäkuukaudet ovat monasti heikkoja vedonlyönnin osalta, mutta ei suurkisojen aikaan ja nämä Tokion kisat eivät tule olemaan poikkeus. Vedonvälittäjät ympäri maailman tulevat tarjoamaan kertoimia jokaiseen Olympialaisten urheilulajiin ja tarjontaa tulee olemaan runsaasti. Voittajavedot tulevat olemaan suosittuja, mutta joukkuelajeissa normaalit 1×2, tasoitus- ja yli/alle vedot ovat myös tarjolla.

Pelikohteiden ja kertoimien ohella kannattaa seurata mahdollisia vedonvälittäjien erikoistarjouksia jotka tulevat antamaan mahdollisuuden hyviin etuihin ja voittaviin kertoimiin.

Ennen kisoja voi pelata mikä maa voittaa eniten kultamitaleita tai mikä maa saa yhteensä eniten mitaleita. Suosikki molempiin näihin kategorioihin on Yhdysvallat. Rion kisoissa Yhdysvallat voitti 46 kultamitalia joka oli 19 kultaa enemmän kuin toiseksi tulleella Isolla-Britannialla. Mitaleissa Yhdysvallat keräsi 51 mitalia enemmän kuin toiseksi tullut Kiina.

Alla Bwinin tarjoamat kertoimet:

Maa joka voittaa eniten kultamitaleita?

USA 1.05
Kiina 9.00
Iso-Britannia 26.00
Venäjä 101.00
Saksa 101.00
Japani 201.00
Korea 251.00
Ranska 501.00
Italia 501.00
Espanja 1001.00

 

Maa joka kerää eniten mitaleita?

USA 1.01
Kiina 13.00
Iso-Britannia 17.00
Venäjä 26.00
Saksa 101.00

 

Olympialaisten Urheilulajit

Tokion Olympialaisissa kisataan himoituista kultamitaleista 33 eri urheilulajissa. Uusiin lajeihin kuuluvat rullalautailu, lainelautailu, kiipeily ja karate. Tämän lisäksi paluun kisaohjelmaan tekevät baseball ja softball. Baseball on Japanissa suosittua ja tämän lajin lisääminen melko varmasti tuo maalle pari mitalia lisää.

Rullalautailun lisääminen lajivalikoimaan on erittäin hyvä uutinen Suomelle jolla voi olla laittaa kisoihin parikin mitalitoivokasta. Yksi suurimmista toivoista on Suomen ja Yhdysvaltain kansalaisuuden omistaja Lizzie Armanto.

Kaikki lajit:

Ammunta
Baseball
Golf
Jalkapallo
Jousiammunta
Judo
Karate
Kiipeily
Koripallo
Käsipallo

Lainelautailu
Lentopallo
Maahockey
Melonta
Miekkailu
Nykyaikainen viisiottelu
Nyrkkeily
Painonnosto
Paini
Purjehdus

Pyöräily
Pöytätennis
Ratsastus
Rugby
Rullalautailu
Softball
Soutu
Sulkapallo
Taekwondo
Taitouinti

Tennis
Triathlon
Uimahypyt
Uinti
Vesipallo
Voimistelu
Yleisurheilu