Veikkaa Valioliigaa: vihjeet, kertoimet ja sarjataulukko

Valioliigan kausi 2018-19 oli historiallisen tasainen ja jännittävä kausi. Manchester City sekä Liverpool etenivät koko kauden rinta rinnan kohti maalisuoraa mutta lopulta City oli vahvempi napaten toisen perättäisen mestaruutensa. Kaudelle 2019-2020 Manchester siniset ovat edelleen selvä suosikki, mutta haastajia riittää. Manchester Unitedia ei enää kukaan odota mukaan mestaruustaistoon, mutta toinen pohjoisen punapaitajengi, Liverpool, jatkaa piikkinä Cityn lihassa. Lisäksi viime kauden Mestarien liigan finaalissa esiintynyt Tottenham hamuaa menestystä. Entä mitä tekee nousujoukkueena mahtavan viime kauden pelannut Wolverhampton?

Valioliigakausi 2018/19, Manchester Cityn vs. Liverpool

Kaudella 2018-2019 Manchester City voitti Valioliiganmestaruuden tasan 1. pisteen turvin, kun se peittosi 32. ottelun kilpajuoksussa Liverpoolin pistein 98 – 97. Liverpool tekin toisella sijallaan kyseenalaista historiaa, sillä yksikään joukkue ei ole aiemmin hävinnyt mestaruutta, mikäli se on saanut kerättyä yli 90 pistettä kauden aikana.

Manchester Citystä tuli viime kauden mestaruuden myötä ensimmäinen joukkue sitten kauden 2008/09 ja Manchester Unitedin joka on voittanut peräkkäiset Valioliigamestaruudet. Cityn kahden edellisen kauden pistesaldo on myös historiallisen suuri, 198 pistettä, joka peittoa Chelsean kausien 2004 – 06 pistesaldon 186 heittämällä. Jatkuuko Pep Guardiolan ja Cityn dominointi myös Valioliigakaudella 2019-20?

Valioliigan mestari 2019/20

Heinäkuun puolessa välissä siirtoikkunan vielä ollessa auki Manchester Cityn mestaruuskerroin on Unibetilla 1.67, eli lähes sama kuin joukkueen mestaruuskerroin oli ennen kauden 2018/19 alkua. Kakkossuosikki ja mestaruuskerroin ovat niin ikään tuttua huttua vuoden takaa, Liverpoolin kerroin mestaruudelle on jälleen toiseksi pienin lukemin 3.25. Muut ovat sitten jo kaukana, Tottenham saa kertoimeksi 17.00 ja Chelsea sekä Manchester United 26.00.

Unibetin top 8 -tarjonta Valioliigan mestaruuskertoimista:

 1. Manchester City          1.67
 2. Liverpool                     3.25
 3. Tottenham                        17.00
 4. Manchester United      26.00
 5. Chelsea                   26.00
 6. Arsenal                        41.00
 7. Newcastle                        151.00
 8. Wolverhampton           151.0o

 

Valioliigan vedonlyöntivihjeet putoamistaisteluun

Valioliigasta löytyy vedonlyöntikohteita myös liigan alapäästä. Kolme viimeistä joukkuetta putoaa sarjaporrasta alemmaksi Championshipiin, ja luonnollisesti tästäkin annetaan kertoimia. Vedonlyönti sarjaputoajasta on useimpina keväinä vielä jännittävämpää kuin mestaruusvedonlyönti. Valioliigan voittaja saattaa ratketa jo hyvissä ajoin ennen viimeistä kierrosta, mutta putoamiskamppailua käydään oikeastaan joka kausi viimeiselle kierrokselle saakka. Ja usein tähän taistoon liittyy suurta dramatiikkaa.

Kaudella 2004-2005 yksikään joukkue ei ollut varma putoaja ennen vihoviimeistä ottelukierrosta. Norwich, Crystal Palace, West Bromwich ja Southampton olivat kaikki vielä mahdollisia putoajia. WBA oli ennen viimeisen sunnuntain otteluita jumbona, Soton ja Palace pisteen edellä ja Norwich vielä näistä pisteen edellä. WBA oli ainoa joukkueista, joka otti voiton viimeisellä kierroksella, ja näin se nousi pohjapaikalta putoamisrajan yläpuolelle.

Tällä kaudella syyskuun puolessa välissä vetomarkkinoiden suosikki putoajaksi on Sheffield United. NordicBet antaa sarjanousijan putoamiselle kertoimeksi vain 1.67, kakkossuosikki on suomalaisen Teemu Pukin tähdittämä Norwich City kertoimella 1.90 ja kolmossuosikki putoajaksi on niin ikään nousujoukkue, pitkät Valioliigaperinteetkin omaava Aston Villa kertoimella 2.50. Vetomarkkinat uskovat siis vahvasti, että hissiliike jatkuu nousijoilla mutta jalkapallo on aina tilaa isoille yllätyksille.

NordicBetin ”Putoaja” -lista:

 1. Sheffield United           1.67
 2. Norwich City  1.90
 3. Aston Villa         2.50
 4. Burnley        3.00
 5. Brighton & Hove Albion         3.00
 6. Newcastle United        3.75
 7. AFC Bournemouth         5.00
 8. Southampton       5.00

Suomalaisten kannattaa ehdottomasti ottaa tämä Twitter-tili seurantaan ennen kauden alkua: 

Valioliiga kultainen kenkä

Yksi jokaisen Valioliigakauden mielenkiintoisemmista taisteluista on superhyökkääjien kesken yksilötasolla käytävä sota Valioliigalian parhaan maalintekijän tittelistä. Vaikka jalkapallo on ennen kaikkea joukkuepeliä isolla J:llä, niin jokaisen Valioliigahyökkääjän unelmana on varmasti voittaa urallaan Valioliigan kultainen kenkä, eli Premier League Golden Boot.

Jos Valioliigakausi 2018/19 oli historiallisen tasainen mestaruustaiston suhteen, niin sitä se oli myös kultainen kenkä jahdissa. Valioliigan maalikuninkuus meni viime kauden päätteeksi jakoon ensimmäisen kerran sitten kauden 2010/11 kun pokaali ojennettiin kolmelle afrikkalaishyökkääjälle Mohamed Salahille, Sadio Manelle sekä Pierre-Emerick Aubameyangille jotka kaikki niittasivat 22 osumaa Valioliigaviheriöillä. Manchester Cityn hyökkääjä Sergio Aguero jäi ilman osinkoa viimeisteltyään vain yhden osuman vähemmän kuin kärkitrio.

Vedonlyöntiyhtiöt povaavat Valioliigakauden 2019/20 kultaisen kengän voittajaksi tuttuja nimiä, kun TOP 5 kertoimet järjestäytyvät tähän malliin:

Unibet Valioliigan maalikuningas:

 1. Harry Kane – 5.50
 2. Mohammed Salah – 6.50
 3. Sergio Aguero – 7.00
 4. Pierre-Emerick Aubameyang – 8.00
 5. Sadio Mane – 13.00

Suomen oma poika ja Englannin toiseksi korkeimman sarjatason Championshipin viime kauden maalikuningas Norwich Cityn Teemu Pukki saa tällä hetkellä huikean 101.00 kertoimen. Historiallisella suomalaisvoitolla tekisi ensi keväänä mojovan tilin.

Valioliiga 2019-2020 on maailman suosituin jalkapallosarja

Valioliiga on noussut koko maailman jalkapallosarjoista seuratuimmaksi. Raha ratkaisee nykyurheilussa, ja Valioliigan asema futismaailmassa näkyy parhaiten siinä, kuinka hyvin se tekee bisnestulosta. Kaikista maailman kansallisista urheilusarjoista Valioliiga on neljänneksi tuottoisin suurten jenkkisarjojen jälkeen. Kakkosena oleva Bundesliiga tekee tulosta vain noin 60 prosenttia siitä mitä Valioliiga tekee.

Raha pyörittää jalkapalloa. Mitä enemmän seuroilla on rahaa, sitä parempia pelaajia ne voivat palkata. Ja mitä parempia pelaajia seuroilla on, sitä enemmän niitä seurataan.

Valioliiga on onnistunut muita suuria futissarjoja paremmin pitämään yllä kilpailutilannetta. Manchester City on nyt liigan ykkönen, mutta muuten kuitenkin viimeisen kuuden vuoden aikana Valioliigan on voittanut neljä eri seuraa. Samalla periodilla Bundesliigan on voittanut vain Bayern Munchen ja Italian Serie A:n vain Juventus.

Valioliiga on suosittu ja seurattu, sillä on faneja ympäri maailman ja sen otteluista lyödään paljon vetoa. Tämä antaa fiksulle pelaajalle mahdollisuuden löytää hyviä kertoimia. Jalkapallo ammattitasolla on viihdettä, sankareita ja konnia nostetaan esille ja supertähdistä tehdään lähes Teräsmiehen veroisia pelaajia, jotka vaikka yksin voittavat otteluita. Lajia paremmin ymmärtävä tietää, että futiskin on joukkuelaji. Jos Leo Messi pelaisi Alavesissa tai Cristiano Ronaldo Bolognassa, niin nämä joukkueet eivät siltikään voittaisi liigamestaruuksia.

Fiksun pelaajan on löydettävä yliarvostetut ja hypetetyt joukkueet. Näihin suosittuihin joukkueisiin kaadetaan vetomarkkinoilla kohtuuttoman paljon rahaa, ja niiden vastustajat sitten saavat mainioita vetokertoimia. Ammattipelaajat kertovat tarinaa, kuinka kymmenisen vuotta sitten Liverpool oli melko keskinkertainen joukkue, mutta silti sen puolesta lyötiin niin suurilla summilla vetoa, että Liverpoolia vastaan saattoi pelata silmät kiinni joka ottelussa, ja voitolle jäi. Tämä ei enää Poolin kohdalla pidä paikkaansa, mutta vastaavia tilanteita tarkkasilmäiset saattavat löytää nykyäänkin.