Veikkausliiga 2019 - Vedonlyönti, otteluohjelma ja historia

Jalkapallo on parasta paikan päällä. Suomessa tätä herkkua tarjoaa kansallinen pääsarjamme Veikkausliiga. Vuonna 2019 Suomen Veikkausliigakausi on historiallisen pitkä ja sarja kestää peräti 215 päivää. Historian 29. Veikkausliigakausi starttasi keväällä 3. päivä huhtikuuta ja lopulliseen päätökseensä kausi tulee vasta marraskuun 29. päivä.

Veikkausliigaottelut 2019

Yksi erityinen syy kauden keston pitenemiin on urheilullinen näkökulma, kun Veikkausliiga on halunnut varmistaa, että jokaisessa ottelussa kentillä nähtäisiin energiset ja täysin virkeät jalkapallojoukkueet. Tähän tavoitteeseen on pyritty niin sanotulla kolmen päivän säännöllä – jokaisella joukkueella on vähintään kolme päivää lepoa Veikkausliigaotteluiden välillä.

Veikkausliigakaudelle 2019 tuli myös sarjajärjestelmän osalta merkittävä sekä mielenkiintoinen muutos kun perinteisen kaksinkertaisen runkosarjan lisäksi Veikkausliigassa pelataan:

 • kuuden joukkueen yksinkertainen mestaruussarja ja kuuden joukkueen yksinkertainen haastajasarja.
 • viiden joukkueen lopputurnaus, jonka voittaja palkitaan Eurooppa-liigan karsintapaikalla.
 • Lisäksi pelataan kaksi ottelua Veikkausliigan karsintoja.

Mestaruussarjassa ratkaistaan luonnollisesti Veikkausliiganmestaruus ja haastajasarjassa selvitetään karsija sekä suoraputoaja. Kaikki joukkueet saavat jatkosarjoihin mukaansa runkosarjan aikana kerätyt pisteet sekä maalit.

Uudet vedonlyöntibonukset elokuu 2020

Veikkausliigan mestari kaudella 2019

Ennen Veikkausliigakauden alkua yksi joukkue oli ennakkosuosikki ylitse muiden. Tämä jengi oli tietenkin HJK, jonka mestaruudelle tarjottiin vedonlyöntisivujen toimesta jopa alle 1.50 kertoimia. HJK:n perässä seuraavaksi pienimmät mestaruuskertoimet olivat tarjolla FC Hongalle (6.00), FC Interille (8.00) sekä Ilvekselle (10.00).

Kuluva kausi on kuitenkin tarjonnut paljon yllätyksiä eikä helsinkiläisten mestaruusjuna ole puksuttanut sillä tavoin kuin vedonlyöntiyhtiöt sekä seura itse odottivat. HJK:n alkukausi oli todella surkea eikä joukkue voittanut kymmenestä ensimmäisestä sarjapelistä kuin kaksi. Tämä tiesi potkuja Mika Lehkosuolle, jonka paikan otti hänen entinen oikea käsi Toni Koskela. HJK:n otteet ovat hieman piristyneet Koskelan alaisuudessa ja vain mestaruudesta pelaavan joukkueen sarjasijoitus on tällä hetkellä viides. Eroa sarjaa johtavaan FC Interiin on tällä hetkellä kuusi pistettä.

HJK:n alkukauden taaperrus sekä erityisesti Ilveksen vahvat otteet ja Suomen Cup voitto ovat nostaneet tamperelaiset uudeksi Veikkausliigan ennakkosuosikiksi. Elokuussa 2019 vedonlyöntiyhtiö Unibetin Veikkausliigan mestaruuskertoimet kuuden kärkijoukkueen ja todennäköisen mestaruussarjaan yltävän porukan osalta näyttävät seuraavanlaisilta:

Unibet – Veikkausliigan voittaja

 • Ilves – 2.00
 • HJK – 4.00
 • FC Inter – 5.00
 • KuPS – 7.00
 • FC Honka – 8.00
 • SJK Seinäjoki – 31.00

Mestaruuskertoimet ovat siinä mielessä hyvin mielenkiintoiset, että HJK sekä SJK ovat sarjassa sijoilla 5 & 6, SJK:lla on vain yksi piste vähemmän kuin HJK:lla ja kaiken lisäksi yksi ottelu vähemmän pelattuna mutta tästä huolimatta seinäjokelaisten mestaruudelle tarjotaan yli seitsemän kertaa isompaa kerrointa kuin Klubille. Tasaisessa sarjassa on edessä takuuvarmasti todella jännittävät loppuratkaisua

Tampereella pelataan lähes joka kierros täysille katsomoille

Mikä joukkue tippuu Veikkausliigasta ykköseen?

Veikkausliiganmestaruustaistelu on todella tasaisesta, kun kaikki kuusi kärkijoukkuetta ovat elokuun alussa kuuden pisteen sisällä. Seitsemäntenä kärkkyvä FC Lahti on myös hyvällä iskuetäisyydellä ja kuhnurit saattavat parhaimmassa tapauksessa vielä sekoittaa mestaruussarjan pakkaa. Suoran putoajan paikasta ei kuitenkaan käydä suurta taistelua sillä 18 ottelukierroksen jälkeen tämä ikävä kohtalo näyttäisi olevan VPS: n. Vaasalaiset eivät ole voittaneet tällä kaudella yhtään ottelua vaan saldo näyttää lukemia 0 – 9 – 9, maalieron ollessa 16 – 25. VPS:llä on vielä mahdollisuudet säilyä Veikkausliigassa, jos joukkueen peli paranee ja vaasalaiset pystyvät voittamaan vastustajansa kuuden joukkueen haastajasarjassa. Peliyhtiö Unibetin kertoimet povaavat kuitenkin VPS:lle tervemenoa Ykköseen sarjajumbon paikalta. Myös Veikkausliigan toiseksi viimeinen joukkue saattaa tippua sarjaporrasta alemmas, mikäli se häviää karsintaotteluissa Ykkösen toiseksi parhaalle joukkueelle.

Unibet – Suoraan Veikkausliigasta putoava joukkue(et)

 • VPS – 1.40
 • KPV Kokkola – 2.50
 • RoPS – 7.00
 • FC Lahti – 51.00
 • HIFK – 51.00
 • IFK Marienhamn – 101.00

Veikkausliiga historia

Kuten kaikki varmasti tietävät Veikkausliiga on suomalaisen jalkapalloilun miesten pääsarja. Veikkausliiga on pelattu vuodesta 1990 alkaen jolloin se korvasi aiemman Mestaruussarjan. Mestaruussarjaa ehdittiin potkia Suomineidon kupeissa vuosina 1930 – 1989. Nykyisen Veikkausliigahistorian menestyksekkäin seura on Helsingin jalkapalloklubi eli tuttavallisemmin HJK. Klubi on voittanut historian saatossa yhteensä 29 Suomen-mestaruutta joista 13 on tullut Veikkausliigan aikakaudella. HJK on myös ainoa seura, joka on pelannut Veikkausliigassa jokaisella kaudella vuodesta 1990 alkaen.

Veikkausliigan kaikkien aikojen pelikuningas on Toni Huttunen, joka pelasi urallaan kaiken kaikkiaan 441 liigaottelua MYPA:n paidassa. Eniten liigamaaleja sen sijaan on tehnyt legendaarinen Valeri Popovits, joka niittasi TPV:n, Ilveksen, Hakan ja HJK:n paidassa yhteensä 166 liigamaalia. Molemmat Huttunen sekä Popovits päättivät uransa pääsarjatasolla vuonna 2009. Ennätykset ovat nyt olleet rikkomatta jo kymmenen vuotta, kenen aika on nousta historiankirjoissa ykköseksi seuraavaksi?

Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Teemu Pukki… Veikkausliigasta kasvanut suomalaisialegendoja

Veikkausliigalla on tärkeä rooli suomalaisen jalkapallon kehittäjänä. Kotimainen pääsarja on mahdollistanut monen hienon sinivalkoisen jalkapallotarinan synnyn. Suomen ehdottomasti legendaarisen pelaaja Jari ”Kuningas” Litmanen oli ensimmäisen koko kansantietoisuuteen ponnistanut kansainvälinen tähti. Litti ehti pelata Veikkausliigassa 1990-luvun alussa pari upeaa kautta HJK:ssa sekä MyPa:ssa ennen kuin tie vei hänet Ajaxiin ja aina Mestarien liigan voittajaksi asti.

Toinen niin ikään Veikkausliigaseura MyPA:sta Eurooppaan lähtenyt pelaaja on Suomen kaikkien aikojen paras puolustaja Sami Hyypiä. Hyypiä aloitti uransa Veikkausliigassa kaudella -92 ja vuonna 1996 Hyypiä pelasikin jo Hollannissa Willem II riveissä, josta tie vei miehen lopulta Liverpooliin ja Litmasen tavoin Mestarien liigan voittoon asti.

Nuorempaa Veikkausliigasta maailmalle suunnattua sukupolvea edustaa tietenkin Englannissa kaudella 2018/19 ihastuttanut Teemu Pukki. Pukki debytoi kaudella 2006 Veikkausliigassa FC KooTeePee:n paidassa, kun hän oli vasta 16 – vuotias. Toukokuussa 2007 Pukki teki ensimmäisen maalinsa Veikkausliigassa ja hänestä tuli sen osuman myötä ensimmäinen 1990-luvulla syntynyt maalintekijä Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Vuonna 2008 Pukki siirtyi FC KooTeePee:stä Sevillan organisaation ja hänestä tuli samalla ensimmäinen pelaaja, josta kotkalaisseura sai siirtokorvauksen tililleen. Sevillasta Pukki palasi lopulta Veikkausliigaan ja HJK:n kunnes mies siirtyi ensin Bundesliigaan ja nyt Pukki ihastuttaa Valioliigassa Norcwich Cityn paidassa.

Pukki kovassa seurassa

Veikkausliiga kasvattaa uusia tähtiä

Suomalaisen jalkapalloilun tulevaisuus näyttää hyvältä ja siitä voi antaa kiitosta Veikkausliigalle. Monta mielenkiintoista pelaaja on tällä ja edellisillä kausilla herättäneet kiinnostusta eurooppalaisissa suursarjoissa. Hyvinä esimerkkeinä tästä toimivat muun muassa Kaan Kairinen sekä Lassi Lappalainen. Molempia vuonna 1998 syntyneitä pelaajia pidetään omalla pelipaikallaan kotimaisina tulevaisuuden toivoina. Kairinen on tällä hetkellä FC Midtjyllandin sopimuspelaaja ja aiemmin jopa Juventuksen on kerrottu olleen nuoren miehen kintereillä. Lassi Lappalainen sen sijaan teki kesällä 2019 sopimuksen Serie A seura Bolognan kanssa. Onko toisesta näistä nuorista pelaajista seuraavaksi suomalaiseksi supertähdeksi?